Salah satu mknn fav aku
Bahan-bahan ( 7-8 orang )
- 4 cawan tepung beras pulut
- air
- sedikit kapur makan
- secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
- (bahan utk kuah)
- santan dari setengah biji kelapa
- gula
- 1 sudu makan halba
- garam
- daun pandan
Cara-cara
- masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
- masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
- buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
- panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
- apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
- untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
- lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
Resepi dari My Resepi
Insyaallah,ada keazaman aku nak buat kuih ni masa ramadhan,boleh bagi cikit kt jiran2 sebelah..hihihi..
2 Rakan Blogger Yang Rajin Komen:
teringin nak buat sendiri.. dapnye :D
hikhik..buat jgn xbuat
Post a Comment