CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Nadya Honey's Bloglist Link

Followers

01 June 2011

Pecal: Makanan Orang Jawa?

Tajuk tak boleh belah kan..sehari ke sehari aku carik sambal pecal ni kt Kuantan tp aku rasa pencarian tak kan berhasil. kerana apa? kerana ni mknn org Jawa. kt Kuantan ni maner ada org jawa yg nak jual kuah pecal ni. (klu ada tlg bgtau aku ,plisss...)

aku ni bukan la dari golongan ini tp cmner aku suke mkn bende alah ni?sbb dari sekolah dulu kwn2 aku ramai dari golongan ni. geng aku mase sek dulu ada 8 org tau. ni yg kira rapat la. antr yg 8 org tu seingat aku, ada 2 org jer yg bukan jawa. aku ngn sorg mmber ni, mmg pure melayu. mak pak aku org Banjar, so aku ni kire trgolong la kan, org Banjar jugak. Tapi kalau korang suruh aku ckp banjar mmg sorry la, aku xpandai sbb mak pak aku xckp banjar pun ngn aku. tp klu sesame org tua ckp bnjar aku paham la. klu nak nyampuk heheheh..ckp melayu la jwbnya...



eh berbalik pada pecal tadi, meh aku cite aper bende pecal ni sbnrnya kpd yg tak tau la. yg tau duk diam2. org yang xminat sayur cam K. Ena xleh mkn sbb mknn ni mmg sayur semata. xkira la korg nak buh aper pun tapi biasanya resepi family aku diorg buh taugeh, timun, sengkuang n kangkong. cam rojak la tp kuah dia lain taw.


Kuahnya adalah kuah kacang yg agak pedas n manis. cam kuah satay tp beza sikit. cmner aku nak gtau eii...korang imagine la ei, aku bg tgk pic dia ney..



klu nak tahan lama jgn campurkan sume skali, biasa asing2 cam pic kt atas ni tp klu nak terus mkn dah, boleh gaul terus la ngan kuah dia. cam pic kt bawah ni


ha, see, terlur aku tgk taw..rindunyaaaaa...dah lama tak mkn...nak buat kuah sendiri xpandai pulak...biasa klu kt kg, aku pun beli jer kt kedai kuah dia tu, sepeket rm1.20 jer. kering macam kt bawah ni...
sumber dari SINI
pastu campurkan ngan air panas sikit. then kuah tu akan pekat pastu campur ngan sayur. perggghh, mmg sedap woo..ratah camtu jer pun sedap..klu org Jawa yg tua2 kan dia jual dlm daun pisang camni


biasanya diorg jual kt pasar pagi..dlm 50 sen jer sebungkus. tu 5 tahun lepas la, skg xtau la baper dah.errmm..xleh jadi ni, nak try google resepi kuah dia la, maner tau leh wat sendiri ker..:-)

p/s: ada saper lagi pandai mkn pecal??meh sep sep..



5 Rakan Blogger Yang Rajin Komen:

shahrul

meh sep sep~
hahaaa..baruuuu je lepas mkn isnin lepas..ade pasar pagi dkt ngn tmpat keje..almaklumlah,keje dlm kampong..mmg terbaek pecal,lagi2 kt sini mmg kampong jawa.. ;)

~nadyahoney~

jelesnya...ermm xtau biler nak balik kg lagi..

Liza Abu Bakar

suka sangat pecal.. copy gambar link ke sini..

Jameilla Siti

Duk kuantan ..sms den..d3n buatkan ssoecia 4 u...den duk permatang badak...hari hari umah d3n buat sambal pecal tu plus sambal tumpang....jangan call messeg je..rempeyek pun ade...den buat sendiri..Nak tempah ke...boleh...01129709434

Jameilla Siti

Sorry no phone salah taip 01129700434

Labels