Meh2 kita share resepi dia..
SAGU GULA MELAKA
Bahan A :2 cawan sagu biji
5 cawan air
Bahan B :
3 cawan santan
1/2 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan
Bahan C :
1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
1 cawan air
1 helai daun pandan
Cara-cara Adunan A :
- Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
- Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
- Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan dalam peti sejuk.
Cara-cara Adunan B :
- Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
- Buang daun pandan dan sejukkan.
- Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
- Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
- Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
- Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
- Siap untuk dimakan!!Sumber dari SINI
p/s: makan masa dia sejuk2...mesti sedapppp...
1 Rakan Blogger Yang Rajin Komen:
:0..nak cuba..
Post a Comment