CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Nadya Honey's Bloglist Link

Followers

08 December 2010

Sambung lagi II

Kembali menulis tuk memenuhi masa yg xberapa nak lapang ni..hehehe..juling gak mata asyik tgk fail jer kan.. sambung balik cite tadi..Biler kerja kt mahkamah syariah ni, macam biase la mcm 2 gelagat manusia aku jumpa..y cerewet ..ade, y garang ade.macam2 la..sebut mahkamah syariah, perkataan y plg sinonim dgnnya adalah ‘cerai’. Setiap pasangan yang melalui alam rumahtangga mesti tak nak mengalami keadaan ni, tp siapalah kite sbg hambaNya.kalau perceraian adalah jalan yg terbaik tuk selesaikan masalah maka haruslah hadapinya dgn tenang.

Oleh kerana hari2 ader jer kes cerai y didaftarkan, kdg2 timbul persoalan dari masyarakat luar’ “Best sgt ker bercerai?”…hanya org y mengalami keadaan tu jer y tau best atau tak..berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.

Daripada abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w.bersabda, “Kaum wanita diciptakan daripada tulang rusuk dan tidak dapat engkau luruskan walau dengan apa cara sekalipun. Jika engkau berasa senang kepadanya, bersenang-senanglah. Namun dia tetap sahaja bengkok. Jika engkau berusaha meluruskannya, nescaya dia patah. Mematahkannya bereti menceraikannya.”(Muslim)

Cukup sekadar aku utarakan satu sebab kenapa perceraian ni berlaku.aku bukan nak kondem org lelaki yer, Cuma ni salah satu sebab. Sebabnya xcukup sabar. Hadis ini bg peringatan pd kaum lelaki spy ada kesabaran y cukup tinggi dlm alam rumahtangga ni. Ye la, lelaki kan pemegang kuasa cerai jadi sgt2 penting la kaum lelaki ni byk2kan bersabar. Setiap masalah dlm rumahtangga, kena lah bawak berbincang secara baik.bkn bergaduh dan lepas tu berpisah.


 So pikir2kan lah...Berkahwin bukan untuk berpisah semata-mata. Jadi peliharalah rumahtangga sebaik mungkin.

sayonara...:-)

9 Rakan Blogger Yang Rajin Komen:

sugar2 kapas strawberry

cerai..perkara halal yg dimurkai Allah.

khaifaiz

senang je utk hal ni.. dah tak de jodoh

~nadyahoney~

sugar..ermm bler dah xboleh bersama..
faiz..jodoh ada tp kene usaha carik dan pertahankan

~nadyahoney~
This comment has been removed by the author.
Ogy

bukan seronok atau tak seronok jadi persoalan...bercerai bukan perkara main2...Bila dh bebas..wahh seronok....Takde bukan mcm tu...berbalik kpd KNP perlunya bercerai....

kalo terus bersama tapi tak bahagia, asek berantakan...maka lebih baik berpisah saja....maybe dr perpisahan tu boleh perolehi keamanan, ketenangan kententeraman yg tak dpt diperolehi melalui rumhtgga tu....masing2 ada masalah...samada sabar, kuat tak kuat menghadapi masalah2 tu je penentu kpd berjayanya sebuh perkahwinan....

nk lalui proses lepas bercerai lg sukar..nak2 seorang janda....byk sgt dugaan...pandangan masyarakat...dulu mama dijaga tak ubah mcm gadis 17 thn oleh mak ayah...ketat...seb beklah menjanda tak lama...

~nadyahoney~

yup..stuju ngan mama jgk..tujuan perkahwinan membahagiakan kedua belah pihak tp klu salah seorg tersiksa xde guna jgk..

~nadyahoney~
This comment has been removed by the author.
~nadyahoney~
This comment has been removed by the author.
~nadyahoney~
This comment has been removed by the author.

Labels